Irresistable Call to Action

With Milly child theme, you can create an unlimited number of popup overlays and display any Divi Builder section inside!

Als je bij je partner blijft na ontrouw, ben je niet zwak, maar heel erg sterk! #201



Het andere verhaal over vergeven na ontrouw

Vreemdgaan. Het woord alleen al roept beelden op van verraad, woede, verdriet, en vaak onuitgesproken conclusies. 
De maatschappij reageert vaak snel en scherp: waarom zou iemand in hemelsnaam bij een partner blijven die is vreemdgegaan? Maar dit is slechts één kant van het verhaal. Er bestaat een veel dieper, complexer en moediger verhaal dat zelden wordt verteld: het verhaal van de partner die ervoor kiest om ondanks het verraad de partner een tweede (soms een derde) kans te geven. En nee, dit is niet het verhaal van een ‘suf en dom’ persoon die zichzelf verloochent, maar van iemand met een enorm innerlijk lef. Een kracht die getuigt van emotionele volwassenheid, veerkracht en de bereidheid om hun relatie naar een nieuw niveau te tillen. In deze podcast neem ik je mee door te kijken naar dit andere verhaal, ondersteund door inzichten uit de psychologie en praktijkervaringen van cliënten.

Wat het werkelijk betekent om een partner een tweede kans te geven

Het geven van een tweede kans aan een partner die ontrouw is geweest, is een bewuste keuze die vraagt om zelfreflectie, empathie, en een heldere blik op de eigen waarden. Vanuit een therapeutisch perspectief kijken we naar de lagen die schuilgaan achter de keuze voor vergeving en herstel.

Let op: ik bedoel niet dat je direct zegt: “We hebben het er nooit meer over, alles is vergeten en vergeven.” Dat bedoel ik NIET. Dit is geen daad vanuit kracht. Dit is waarschijnlijk, ik moet altijd voorzichtig zijn, een daad van angst. (Hier komt het namelijk nooit en te nimmer goed met de balans van geven en nemen in de liefdesrelatie.)

Wat ik wel bedoel: 

  1. Ontrouw is zelden zwart-wit: De complexe redenen achter vreemdgaan
    Onderzoek wijst uit dat ontrouw vaak een symptoom is van diepere relatie- of persoonlijke problemen. Volgens de Amerikaanse relatietherapeut Esther Perel is vreemdgaan vaak een schreeuw om aandacht voor iets wat ontbreekt in de relatie of in het persoonlijke leven van de vreemdgaande partner. Dit betekent niet dat ontrouw daarmee gerechtvaardigd is, maar wel dat er zelden sprake is van een simpele reden, zoals ‘liefde voorbij’. Wanneer partners hun relatie willen herstellen, kiezen ze ervoor om samen te onderzoeken wat er aan de hand is. Dit vraagt om oprechte nieuwsgierigheid en het vermogen om moeilijke gesprekken aan te gaan.

    2. Vergeven als kracht: De moed om wonden te helen
    Psychologisch gezien is vergeving een complex proces dat zowel pijn als bevrijding met zich meebrengt. In de praktijk blijkt dat mensen die bereid zijn om hun partner te vergeven, over een grote mate van emotionele veerkracht beschikken. Vergeving vraagt om de moed om opnieuw vertrouwen op te bouwen, om eerlijk naar eigen pijn te kijken en deze niet weg te stoppen of te verbergen. Dit proces kan verwoestend aanvoelen, maar tegelijkertijd ook diep helend zijn, niet alleen voor de relatie maar ook voor het individu. Door te vergeven, claimt men als het ware de regie terug over eigen emoties en gedachten.
    Beluister hiervoor mijn onlangs opgenomen podcast met Willem Glaudemans, podcast #197 waarin hij alles uitlegt over vergeving. Als je vergeeft dan zeg je niet dat je het ermee eens bent, dat wordt weleens verward. 

    3. Lef om door kwetsbaarheid te groeien: Wat vergeven en opnieuw verbinden werkelijk vraagt
    Het is makkelijk om vergeving te verwarren met passiviteit of acceptatie van gedrag. Vergeving na ontrouw is echter verre van passief: het is een actieve keuze om te verbinden, om te zeggen: “Ik zie jouw fouten, ik zie mijn eigen gebreken, en toch kies ik ervoor om verder te gaan.” En ook: “Ik weet dat iedereen, ik, jij, zijn eigen lessen te leren heeft in de liefde, ieders wieg staat ergens anders, we hebben een andere jeugd gehad, we hebben andere karakters, we hebben onze eigen lessen te leren in de liefde. Dat is persoonlijk, dat is maatwerk, ik kan reageren vanuit mijn ego en er van alles van vinden… en ik kan reageren vanuit mijn liefdesbron. Dat betekent niet dat je altijd alles maar moet pikken, dit betekent iets anders. Het betekent dat je kijkt vanuit liefde, vanuit vrede en kansen. En je weet, je kunt hard aan gras gaan trekken, maar daar gaat het niet harder door groeien. 
    Dit vergt niet alleen een hernieuwde verbintenis, maar ook de moed om samen door de diepte van onzekerheid te gaan. Wie kiest voor vergeving, kiest ervoor om door een fase van kwetsbaarheid en onzekerheid te groeien naar iets wat steviger en echter is.

    4. Praktische stappen en inzichten voor herstel
    Het pad naar herstel is verre van simpel, maar er zijn handvatten die helpen. Relatietherapie kan bijvoorbeeld enorm bijdragen aan een beter inzicht in de patronen die tot de ontrouw hebben geleid. Het inplannen van regelmatige, open gesprekken waarin beide partners hun gevoelens uiten en aanhoren, is een stap richting een gezond herstelproces. Praktisch gezien betekent dit tijd en ruimte maken om samen te evalueren hoe men zich voelt en wat men verwacht van elkaar, en afspraken te maken over communicatie en vertrouwen.

    5. Naast therapie kan het gebruik van hulpmiddelen, zoals het schrijven van reflectieve brieven aan elkaar, een excuusbrief en een schadebrief, gesprekken met de imago dialoog… helpen om emoties en verwachtingen duidelijk te maken. Dit versterkt niet alleen de verbinding, maar zorgt er ook voor dat beide partners een gevoel van betrokkenheid ervaren in de relatie.

    6. Onwankelbaar zelfbewustzijn en eigenwaarde
    Wanneer je als partner kiest voor een tweede kans, vereist dat een scherp besef van je eigen waarde. Dit betekent niet dat je jezelf wegcijfert of je behoeften opzijzet voor de ander. Integendeel: je hebt een helder gevoel van wat je verdient en wat je verwacht van een relatie. Door ontrouw te verwerken en toch weer aan te sluiten bij je partner, laat je zien dat je weet wie je bent en waar je naartoe wilt, met of zonder de relatie. Dit besef maakt het mogelijk om in de relatie te blijven zonder jezelf te verliezen. Het zijn de partners die in hun eigen waarde geloven die in staat zijn een relatie te herbouwen op basis van gelijkwaardigheid en respect.

    7. Emotionele regie: De moed om de pijn te ontmoeten
    Emotionele regie betekent dat je je niet laat leiden door impulsieve gevoelens van wrok, angst of verdriet, maar dat je de pijn durft te doorvoelen en ermee kunt omgaan. Dit vraagt om tijd, geduld en het vermogen om de chaos van emoties te ordenen en begrijpen. Wanneer een partner ervoor kiest om opnieuw verbinding te zoeken na ontrouw, getuigt dat van een enorme bereidheid om de complexiteit van emoties te verdragen. De keuze om met deze emoties om te gaan, in plaats van ze te onderdrukken of te ontvluchten, laat zien dat iemand de regie in eigen handen durft te nemen. Het betekent dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun gevoelens en actief werken aan herstel.

    8. Flexibiliteit en de Kunst van Aanpassen
    Wie kiest voor herstel na ontrouw laat vaak een verbazingwekkende mate van flexibiliteit zien. Het vraagt moed om met een open blik naar de relatie en jezelf te kijken en oude patronen te doorbreken. Soms blijkt dat de relatie niet meer hetzelfde kan zijn als voorheen en dat is niet per se slecht. Door de ruimte te bieden voor nieuwe verwachtingen en doelen binnen de relatie, ontwikkelt een koppel een gezamenlijk toekomstbeeld dat sterker en duurzamer is. Deze veerkracht en bereidheid om zich aan te passen getuigen van een diepe kracht en wijsheid. Ze tonen aan dat het koppel in staat is om samen te groeien in plaats van vast te houden aan een ideaalbeeld uit het verleden. De familie BV heeft wellicht teveel opgeslokt. Er is misschien iets gebeurd wat nooit en niet goed is uitgepraat.

    9. Een diep geloof in groei en liefde
    Partners die het aandurven om na ontrouw te blijven, laten vaak zien dat ze geloven in het groeipotentieel van de relatie en de kracht van liefde. Het vertrouwen in wederzijdse groei, het geloof dat het beter kan worden en dat ze samen sterker kunnen worden, is fundamenteel. Ze begrijpen dat liefde geen statisch gegeven is, maar iets wat voortdurend evolueert, groeit, en aangepast kan worden aan nieuwe omstandigheden. Dit geloof in liefde en de bereidheid om een hoofdstuk opnieuw te schrijven, bewijst dat ze in de kern verbonden blijven met hun waarden en de kracht van menselijke verbinding.

    Vergeving is geen zwakte maar juist een heel krachtig commitment
    Vergeven en verdergaan na ontrouw is geen kwestie van naïviteit of domheid. Het is een krachtige beslissing die getuigt van een grote mate van moed, zelfbewustzijn en toewijding aan de relatie en aan zichzelf. Door te kiezen voor vergeving, kiest men niet alleen voor de ander maar ook voor eigen groei, zelfzorg en ontwikkeling. De weg naar herstel is misschien lang en moeilijk, maar de beloning is vaak een diepe, vervullende verbinding die verder reikt dan voorheen mogelijk leek.

    In het licht van al deze kwaliteiten wordt het duidelijk: partners die een relatie na ontrouw aandurven, zijn allesbehalve zwak. Ze beschikken over een opmerkelijke combinatie van innerlijke kracht, emotionele veerkracht, en een vast geloof in de mogelijkheid van verandering. Dit is een intens en moedig pad dat diepe innerlijke kracht vereist. Deze partners kiezen voor heling, voor zichzelf en hun relatie, en in dat proces brengen ze een vernieuwde, vaak veel dieper liggende liefde tot leven. Het verhaal dat zij schrijven, is een inspirerend voorbeeld van het vermogen van mensen om met lef en kwetsbaarheid naar de toekomst te kijken.

    En let op, het is wel van belang dat je voelt dat je zelfliefde hebt. En dat je weet dat je ook echt verder kan zonder jouw partner, en dat het een bewuste keuze is, om verder te gaan met jouw partner. 
    Op een manier, zoals ik die noem, 2.0 en met het verbreken van de relatie die er was, maar met het aangaan van een nieuwe relatie samen. 
    Dit verdient nog wat extra uitleg. Als je besluit samen verder te gaan, dan heb je toch een nieuw pad nodig, een nieuwe start, anders ga je op iets verder wat ongelooflijk vertroebeld is. Dus beëindig de nare periode en start jullie nieuwe boek. Verbouw de slaapkamer, koop een kunstwerk, geef elkaar een sieraad, een tatoeage met een betekenis… hang slotjes hier aan de pier, lees elkaar nieuwe geloften voor in een klein kerkje op het platteland, of ga naar Parijs en kies een mooie kerk. Kies iets wat bij jullie past voor de nieuwe start, relatie 2.0 

    Durf te kiezen voor jezelf én je relatie

    Sta jij op een kruispunt en weet je niet zeker of je jouw relatie een tweede kans moet geven? In mijn traject Herstel na Ontrouw bied ik professionele begeleiding om je te helpen deze vragen te beantwoorden en de kracht van vergeving en groei te ontdekken. Neem vandaag de eerste stap en maak een gratis kennismakingsgesprek met mij, zodat we samen kunnen kijken hoe jouw weg naar herstel eruit kan zien.

    Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief